Pengislaman Wanita Sarawak

Pada hari ini, saya dipanggil ke Pejabat PERKIM bagi membantu majlis pengislaman seorang wanita. Beliau sebelum ini pernah mengucap syahadah dan memeluk Islam di Indonesia, namun tiada bukti, saksi serta dokumentasi.
Sampai di tanah air wanita ini yang bernama Nur Iman, berusia 33 tahun dari Sarawak itu memohon untuk proses pengislaman secara rasmi sambil mengadukan masalah peribadi beliau yang dalam kesempitan. Kami difahamkan sudah beberapa hari beliau tidak makan, dan hanya mengharap bantuan dari adik dan sepupunya yang menemaninya pada hari ini.
Alhamdulillah, PERKIM sebuah dermaga dakwah dan kebajikan, kami menyambut usaha beliau menjalankan proses pengislaman secara rasmi dengan mengucapkan syahadah. PERKIM memproses borang pengislamannya serta mengeluarkan surat rasmi akaun pengislamannya.
Kami juga membantu beliau mencari rumah sewa bersama suaminya buat sementara waktu, selain sumbangan wang tunai serta barangan keperluan.
Semoga kita terus melebarkan dakwah dengan kasih sayang dan kebajikan yang sentiasa mencurah-curah dengan harapan agar manusia ini kembali kepada Allah SWT, menjadi hamba yang menyerah kepadaNya.
    Leave a Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *