Sumbangan Tunai Kepada Asnaf Miskin Bandar

Kami berkesempatan mengunjungi beberapa asnaf yang diketagorikan miskin bandar. Kami kunjungi mereka untuk melihat keadaan mereka dan menilai sumbangan yang boleh diberikan. Setelah melihat secara dekat dan realiti kehidupan mereka kami rumuskan mereka ini layak untuk diberikan sumbangan tetap dan wajar dibantu bagi meneruskan kehidupan.

Puan Maziah Othman menetap di Air Panas Setapak. Beliau hidup seorang diri tanpa keluarga. Sebelum ini beliau pernah bekerja sebagai pengawal keselamatan, namun beliau patah kaki akibat kemalangan. Oleh itu, majikannya memberhentikannya.

Beliau menetap di senbuah rumah sewa dengan kadar RM 600 sebulan bersama seorang rakannya. Untuk menampung hidup, beliau mengutip sisa buangan seperti plastik, besi, serta peralatan eletrik. Hasil sisa buangan ini beliau jual kepada pemungut besi dengan hasil yang sangat sedikit. Jualan besi buruknya itu tidak cukup menampung buat beliau membayar sewa rumahnya.

Saudara Fazrol Yob pula menetap di Pinggiran Batu Caves. Beliau sudah berkeluarga namun tidak mempunyai pekerjaan tetap. Isterinya tidak bekerja. Beliau menyewa di sebuah rumah dengan kos RM 600 sebulan. Tanpa pekerjaan tetap, sukar buatnya membayar sewa rumah selain bil utiliti yang lain.

Untuk kedua-duanya PERKIM Datuk Keramat sedia membantu dengan sumbangan tetap. Walaupun tidak dapat menampung sepenuhnya kos di rumah mereka, namun sedikit sebanyak ia menampung buat membayar apa yang perlu. Dengan sifat organisasi kami yang kerdil ini, dengan jumlah wang tunai hasil sumbangan masyarakat itu kami salurkan kepada golongan yang memerlukan seramai mungkin dengan kemampuan yang ada.

Kami mohon doa daripada para penyumbang agar diberi kekuatan membantu golongan masyarakat yang sedang menderita kemiskinan dan kesusahan.

See translation

  1. […] Sumbangan Tunai Kepada Asnaf Miskin Bandar […]

  2. […] Sumbangan Tunai Kepada Asnaf Miskin Bandar […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *