TAHUKAH ANDA, IMAM MALIK MEMAKRUHKAN PUASA ENAM?

tahukah anda imam malik memakruhkan puasa enam

HARI SABTU HARI TERAKHIR SYAWAL

Sabtu ini merupakan hari terakhir dalam bulan Syawal. Mungkin ada dalam kalangan kita yang sudah selesai melakukan puasa enam, ada yang masih dalam proses, dan mungkin ada yang belum pun lagi. Alangkah ruginya bagi yang telah pun mengetahui akan fadhilatnya namun masih lagi bertangguh dalam melakukan amal kebaikan.

Tidak dinafikan, agak sukar untuk berpuasa dengan jemputan “open house” yang banyak, ditambah lagi dengan cuaca yang agak panas. Namun, itulah jihad bagi orang mukmin. Setiap ujian yang diberikan itu menjadikan ia semakin dekat dengan Allah SWT, maka itu adalah nikmat. Sedarilah bahawa ujian Allah SWT itu adalah nikmat bagi yang benar-benar ikhlas melakukan ibadah.

Ketahuikah anda bahawa puasa enam ini tidak dipersetujui untuk dilakukan oleh semua mazhab. Justeru, mari hayati artikel ini dan melihat pandangan ulama berkenaan hal ini.

PENSYARIATAN PUASA ENAM

Pensyariatan puasa enam hari pada bulan Syawal tsabit melalui hadith riwayat Muslim daripada Abu Ayub al-Ansari RA yang mana Rasulullah SAW telah bersabda:

مَنْ صَامَ رَمَضَانَ ثُمَّ أَتْبَعَهُ سِتًّا مِنْ شَوَّالٍ كَانَ كَصِيَامِ الدَّهْرِ

Maksudnya: Barangsiapa yang berpuasa di bulan Ramadhan kemudian diikuti dengan enam hari di bulan Syawal, ianya bersamaan dengan berpuasa sepanjang tahun. (HR Muslim)

Mazhab Hanafi, Syafi’e dan Hanbali bersepakat bahawa puasa 6 hari pada Syawal adalah sunat yang sangat dituntut berdasarkan hadith di atas. (Rujuk Bada’ie as-Sona’ie, 2/78; Nihayatul Muhtaj, 3/208 dan Al-Mughniy, 3/176)

MAKRUH PUASA ENAM DALAM MAZHAB MALIKI?

Tahukah anda bahawa puasa enam dimakruhkan dalam mazhab Maliki?

Menurut mazhab Maliki, terdapat satu riwayat daripada Imam Malik bin Anas bahawa beliau tidak pernah melihat mana-mana ilmuan dan ahli fekah melakukan puasa tersebut, dan tidak sampai pada beliau riwayat daripada golongan salaf yang berpuasa enam hari pada bulan Syawal. Bahkan ada sesetengah ilmuan memakruhkannya kerana bimbang orang jahil akan menganggapnya sebagai sebahagian daripada Ramadhan.

Dalam mazhab Maliki, sesuatu hadis ahad itu tidak boleh diterima secara bulat-bulat kecuali jika disokong dengan amalan penduduk Madinah kerana mereka adalah golongan yang paling hampir dengan Rasulullah SAW, justeru mereka lebih memahami tentang apa yang dilakukan oleh nabi Muhammad SAW. Imam Malik selaku penduduk Madinah mendapati bahawa ahli Madinah sendiri tidak berpuasa enam, walhal wujud hadith atas galakan itu.

Beberapa ulama mazhab Maliki terkemudian memberi komentar terhadap pandangan Imam Malik ini, antaranya;

  • Imam Ibnu Rusyd memberikan beberapa pentakwilan ke atas fatwa Imam Malik ini, antaranya ialah Imam Malik bimbang orang yang jahil akan menambah hari ke atas bulan Ramadhan, atau beliau tidak mengetahui akan hadith ini, dan yang paling sahih menurut Imam Ibnu Rusyd ialah Imam Malik tidak menganggap hadith ini sebagai sahih.
  • Menurut Syeikh ad-Dasuqi, kemakruhan puasa enam pada bulan Syawal itu hanya terpakai untuk mereka yang jahil dan dibimbangi akan terkeliru Syawal dengan Ramadhan. Selain itu dimakruhkan juga bagi yang menganggap pahala hanya akan diperolehi jika puasa dilaksanakan secara berturut-turutan / bersambung. Hukum makruh hanya terpakai jika keadaan ini wujud, jika tidak maka hukumnya harus.
  • Imam Abul Walid al-Baji pula sewaktu mensyarahkan pandangan Imam Malik ini telah menukilkan pendapat Muttharif yang menyatakan keharusan bagi sesiapa yang ingin berpuasa pada bulan Syawal sebagai beramal dengan hadith yang tsabit berkenaannya.

Selain itu menurut Dr. Nu’man Jughaim, fatwa Imam Malik ini juga boleh dilihat dari sudut Maqasid Syari’ah, di mana larangan daripada berpuasa pada bulan Syawal akan menutup pintu-pintu amalan bidaah dalam agama yang sangat ditekankan oleh syarak. Selain itu, ini merupakan satu contoh pentarjihan Maqasid Syari’ah ke atas hadith yang bertaraf ahad.

Ketika mengulas kenyataan Imam Malik yang melihat tiada ilmuwan pada zamannya mengamalkan puasa enam tersebut, Imam al-Nawawi berkata apabila sesuatu sunnah itu telah sabit, maka ia tidak ditinggalkan hanya kerana ia tidak diamalkan oleh sebahagian, atau kebanyakan atau semua orang sekalipun.

Pada pandangan Mufti Wilayah Perekutuan, pendapat Imam Malik ini adalah tidak sesuai untuk diamalkan kerana ‘illah yang beliau gunakan (bimbang orang jahil mengganggap puasa enam sebagai sebahagian Ramadhan) tidak lagi timbul pada zaman sekarang. Umum telah mengetahui perbezaan antara puasa wajib di bulan Ramadhan dan puasa sunat di bulan Syawal.

KESIMPULAN

Kesimpulannya, Imam Malik menganggap puasa 6 hari pada bulan Syawal adalah makruh dan tidak disunatkan, kerana hadith yang diriwayatkan berkenaannya bertaraf ahad dan ia tidak diamalkan oleh penduduk Madinah pada zaman beliau yang menjadi salah satu dalil penting dalam mazhab beliau. Ia juga dimakruhkan kerana takut puasa 6 hari pada bulan Syawal disangka wajib oleh orang-orang jahil dan dianggap sebagai sebahagian daripada bulan Ramadhan.

Namun hujah ini ditolak oleh 3 mazhab mu’tabar yang lain iaitu Hanafi, Syafi’e dan Hanbali kerana hadith yang sahih dan sarih meskipun bertaraf ahad sudah cukup untuk dijadikan hujah tanpa perlu disandarkan kepada amalan penduduk Madinah. Kebimbangan yang ditimbulkan oleh Imam Malik juga tidak lagi berlaku dan perbezaan antara bulan Ramadhan dan Syawal adalah jelas.

Oleh itu, baki masa yang masih ada ini, gunakanlah ia untuk menyelesaikan puasa enam yang masih lagi bertangguh. Jika tidak sempat sekalipun lakukanlah setakat mana yang mampu, kerana setiap amal kebaikan itu tidak mendatangkan kerugian. Dengan ini, akan menjadikan kita lebih sedar akan kepentingan puasa enam ini dan berazam untuk melakukan yang lebih baik pada masa akan datang. Di samping itu, sama-samalah berdoa agar dengan amal kebaikan yang kita lakukan ini dapat dipertemukan lagi dengan Ramadhan yang akan datang.

Wallahu a’lam.

Sudahkah anda bersedekah hari ini? Jika belum, mari tekan butang “Bantu Mereka” dibawah dan salurkan sumbangan. Sesungguhnya tangan yang memberi itu lebih baik daripada tangan menerima. Terima kasih.

Sudahkah Anda Menjadi Tangan Yang Memberi?

Jika belum jom sama-sama dengan Perkim Datuk Keramat membantu mereka yang dalam kesusahan seperti ibu tunggal, mereka yang menghidap penyakit kronik dan pelbagai lagi. Sesungguhnya sedikit sumbangan anda, memberi 1000 kemanisan untuk mereka

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top