Tazkirah Ramadan di Persatuan bagi Orang Buta Malaysia, Brickfields

Alhamdulillah, Ustaz Suhaimi daripada PERKIM berkesempatan hadir di Bangunan Persatuan Orang Buta Malaysia yang bertempat di Brickfields, Kuala Lumpur pada 1 April 2023. Memang setiap tahun ketika bulan Ramadan Ustaz Suhaimi dijemput untuk mengetuai solat Tarawih serta menyampaikan tazkirah di sana.

Tahun ini sudah kali ke 7 Ustaz Suhaimi hadir semenjak 2016. Apa yang mengharukan di sana adalah bagaimana orang buta menjalani ibadah puasa, dan seterusnya hadir bagi menunaikan solat Tarawih.

Mereka begitu cekal. Ada yang sanggup berjalan kaki dengan bertongkat, ada juga antara mereka yang datang dari Bandar Tun Razak, sanggup hadir dengan menaiki LRT. Namun demi kefardhuan ibadah puasa dan bulan Ramadan, keadaan mereka yang buta bukanlah menjadi penghalang.

Sebaliknya mereka gigih bermujahadah bagi mencapai maqam taqwa dan seterusnya mardatillah. Syukur, seramai 30 orang jemaah yang semuanya buta hadir mendengar tazkirah pada malam itu. Sememangnya berada di sisi mereka begitu menginsafkan, bahkan menjadikan kita manusia yang patut bersyukur sebanyaknya kepada Allah SWT.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *